Stres na poslu – Kako smanjiti i kontrolirati stres na poslu ili radnom mjestu

Određena doza stresa na poslu je normalna, ali pretjerane količine stresa mogu utjecati na produktivnost i utjecati na tvoje fizičko i psihičko zdravlje.

Mogućnost kontrole i upravljanja stresom može biti vaga između uspjeha i neuspjeha. Kontrola svega na poslu je nemoguća, ali to ne znači da ste bespomoćni – čak ni kad ste zarobljeni u teškoj situaciji. Pronalazak načina za kontrolu stresa na poslu nije u radikalnim promjenama i ponovnom promišljanju o karijeri, već u fokusiranju na jednu stvar koju uvijek možeš kontrolirati: sebe.

Hvatanje u koštac s stresom u današnje nestabilno vrijeme

Stres na poslu Za sve radnike, krizna vremena mogu se činiti kao emocionalni vrtuljak. “Otkazi” i “Rezanje buđeta” svakodnevne su riječi u radnoj sredini, i rezultat je povećanje straha, nesigurnosti, i povećane razine stresa. Budući da stres na poslu raste u krizna vremena, važno je naučiti nove i bolje načine za borbu s pritiskom.

Tvoje emocije su zarazne, te stres utjeće na kvalitetu tvoje komunikacije s drugima. Što ste bolji u kontroli vlastitog stresa, pozitivnije ćete utjecati na ljude oko sebe, i smanjenje stresa kod drugih pozitivno će utjecati i na smanjenje vašeg stresa.

Moguće je naučiti načine kontrole stresa

Postoje raznoliki koraci koje je moguće poduzeti da bi se smanjio stres na poslu i u radnom okruženju. Neki od koraka:

 • Preuzimanje odgovornosti za popravak fizičkog i emocionalnog blagostanja.
 • Izbjegavanje emocionalnih padova na način da identificirate svoje negativne navike, stavove, osobine i ponašanja koja pridonose razini stresa na poslu.
 • Učenje(popravak) komunikacijskih vještina kako bi olakšali komunikaciju i poboljšati svoje odnose s menadžnentom i suradnicima.

Savjet 1: Prepoznajte znakove pretjeranog stresa na poslu

Kad se osjećate propterećeno na poslu, gubite samopouzdanje te možete postati razdražljivi ili povučeni. To vas može učiniti manje produktivnim i manje učinkovitim u vašem poslu, te vam se može učiniti da su koristi od posla manje nego što ste u njega uložili. Zanemarivanje upozoravajućih znakova na stres može dovesti do većih problema. Osim što ometa obavljanje posla i smanjuje zadovoljstvo, kroničan ili intenzivan stres također može dovesti do fizičkih i emocionalnih zdravstvenih problema.

Znakovi i simptomi pretjeranog stresa na poslu
 • Osjećaj tjeskobe, razdražljivosti, ili depresije
 • Apatija, gubitak interesa za rad
 • Problemi s spavanjem
 • Umor
 • Problemi s koncentracijom
 • Napetost mišića ili glavobolje
 • Želučani problemi
 • Socijalno povlačenje
 • Gubitak seksualne želje
 • Uporaba alkohola ili droga za nošenje s obvezama
Česti uzroci pretjeranog stresa na poslu

 • Strah od otkaza
 • Više prekovremenog rada zbog smanjenja broja osoblja
 • Pritisak ka poboljšanju efikasnosti s ciljem ispunjenja rastućih očekivanja, bez povećanja zadovoljstva s poslom
 • Pritisak za ostvarenje optimalnog radnog opterećenja – kroz cijelo radno vrijeme

 

Savjet 2: Smanjivanje stresa posvećivanjem više pažnje sebi

Kad stres na poslu počne ometati tvoju sposobnost da obavljaš aktivnosti na poslu, upravljaš svojim ​​privatnim životom, ili nepovoljno utječe na tvoje zdravlje, vrijeme je da nešto poduzmeš. Počni obraćati pozornost na svoje fizičko i emocionalno zdravlje. Kad se pobrinete za vlastite osobne potrebe, bit ćete jači i otporniji na stres. Što se bolje osjećate, to ćete biti jači u borbi protiv stresa na poslu.

Da bi bolje brinuli o sebi ne trebate kompletno promijeniti život. Čak i male promjene poboljšat će vaše raspoloženje, povećati energiju i osjećat ćete se kao da ste povratili kontrolu nad vlastitim životom. Stvari mijenjaj jednu po jednu. Kako ćeš ostvarivati sve više pozitivnih promjena, tako ćeš ubrzo i primijetiti smanjenje stresa, kod kuće i na poslu.

Pokreni se

Redovita tjelovježba je snažno sredstvo za smanjenje stresa – iako ti je trenutno možda zadnja na pameti. Aerobne vježbe – aktivnosti koje podižu puls i potiču znojenje – su veoma efektan način za popravak raspoloženja, povećanje energije, izoštravanje koncentracije, i relaksaciju tijela i uma. Pokušaj više hodati, plesati, plivati, ili igrati stolni tenis s vlastitom djecom – uz napomenu da se za vrijeme vježbe pokušaš fokusirati na svoje tijelo te osjećaj vježbanja, a ne na svoje misli. Uz maksimalno smanjenje stresa, promjenom misli za vrijeme vježbe možete pomoći i vlastitom živčanom sistemu da se “oslobodi” i neke traume koju ste doživijeli.

Za najbolje rezultate pokušaj vježbati barem 30 minuta dnevno, što je dovoljno da se tvoj puls ubrza i da se oznojiš. Aktivnost možeš podijeliti i na dva ili tri dijela tokom dana ako ti raspored ne dopušta vježbanje u komadu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)