Zdrava brza hrana – Saveti za pravljenje zdravijeg odabira brze hrane

Često dovoljno u jednom  obroku za jedan dan ili više. Hraniti celu svoju porodicu brzom hranom, može biti skupo, obično mnogo više od kuvanja kod kuće.

Meniji brze hrane su lukavi. Kada pazite na svoju težinu ili zdravlje, pronalaženje zdravog, uravnoteženog obroka u većini restorana brze hrane je pravi izazov. Ali uvek postoje zdravije opcije koje su skrivene iza dijetalnih katastrofa. Neophodno je da znate gde su i kako ih poručiti.

Da li brza hrana zaista može biti zdrava?

Zdrava brza hrana Istina je da je veoma teško pratiti zdravu dijetu kada jedeš u restoranima brze hrane. Restorani brze hrane obično koriste najjeftinije sastojke kako bi imali male troškove. To znači da namirnice koje se inače smatraju zdravim ne moraju biti zdrave u brzoj hrani. Primer, sir može biti dobar izvor proteina i kalcijuma, ali sir koji se nalazi kao preliv na vašem hamburgeru ili koji prekriva pizza-u je u većini slučajeva previše obrađen, napravljen od ne-mlečnih sastojaka. Isto važi za meso, piletinu i jaja. Brza hrana je takođe sa velikim sadržajem trans masnih kiselina, zasićenih masti, šećera, natrijuma i puna je kalorija. Istovremeno, ona teži da bude niska u sadržaju hranljivih materija i gotovo jod potpuno nedostaje voća, povrća i vlakana.

To ne znači da treba da izbegavate brzu hranu potpuno. U redu je konzumirati je sa vremena na vreme, ali da bi ste ostali zdravi ne smete je ubaciti u vašu redovnu ishranu, jer će te gotovo sigurno imati negativan efekat na vaše zdravlje. Ključ je u umerenosti – koliko često jedete brzu hranu, i šta naručujete. Uvek postoje načini kako odabrati zdraviji obrok. Sledeći saveti i preporuke menija mogu pomoći da ostanete na pravom putu. Samo zapamtite, da i najzdravija brza hrana može imati nutritivne nedostatke tako da pokušajte da zadržite brzu hranu kao povremenu poslasticu.

 • Trudite se da vaš obrok zadržite na 500 i manje kalorija. Prosečna odrasla osoba jede 836 kalorija po obroku brze hrane –I loše proceni šta je pojeo za 175 kalorija. Dakle, ne pogađajte! Većina lanaca brze hrane ima nutritivne vrednosti na svom website-u i u franšizama. Iskoristite prednosti ove informacije.
 • Odlučite se za hranu koja ima manje masti, a više proteina i vlakana. Potražite hranu sa više hranljivih sastojaka, kao što su vlakna, integralne žitarice i visoko kvalitetni protein. Takođe ciljajte na hranu koja ima relativno malo zasićenih masti – dok nisu sve masti lose za vas, mnoge od njih se nalaze u hrani po restoranima brze hrane.
 • Zaobilaženje trans masti. Male količine prirodno prisutnih trans masti se mogu naći u mesu i mlečnim proizvodima ali to su veštačke trans masti koje se koriste za održavanje svežine proizvoda. One su opasne za vase zdravlje. Pokušavajte izbeći sve što sadrži “delimično hidrogenizovano” ulje (iako se tvrdi da ne sadrži trans masti) ili bilo koje hrane koja je previse pržena. Iako nema preciznog podatka koliko trans masti je sigurno za dnevni unos, “USDA” preporučuje da se unos ovih masti ograniči na ne više od 2 grama po danu.
 • Pripazite na unos natrijuma. American Heart Association preporučuje da odrasle osobe dnevni unos natrijuma ograniče na ispod 1500 mg dnevno i nikad više od 2300 mg po danu. To može biti teško učinjeno ako se hranite brzom hranom, hamburger i pomrfit lako može premašiti vaše dnevne limite.
 • Napravite sopstveni odabir namirnica ako želite povećanje vlastitog zdravlja. Čak i ako napravite pravi izbor, on može biti prilično težak za dobijanje dovoljne količine vlakana i ostalih bitnih vitamina i hranljivih materija iz menija brze hrane. Ako planirate unapred, možete doneti, možete doneti zdravije odluke izborom sušenog voća,, orašastih plodova, semenki, šargarepe, jabuka ili kruške i svežeg sira ili jogurta.

Čuvajte se dodatnih šećera

Jedan od najvećih problema brze hrane je količina dodatog šećera, on se ne nalazi samo u gaziranim pićima i dezertima. Čak i prosečan hamburger sadrži 5-10 grama ili više šećera, skoro isto kao i nekoliko kolača. Salate, kečap, sosovi se takođe proizvode sa dodatkom šećera. Vaše telo uzima sve neophodno iz šećera, dakle svi dodatni šećeri u hrani samo dodaju “prazne kalorije” koje se odražavaju u vašem struku i uzrocnici su dijabetesa, depresija i povećavaju šanse za samoubilačko ponašanje..

Prema istraživanjima American Heart Association, muškarci ne bi trebali da jedu više od 37.5 grama ili 9 kašičica dodatog šećera dnevno, dok  žene ne bi trebalo više od 25 grama ili 6 kašičica. Iako to zvuči kao mnogo šećera, grami se mogu brzo povećati ukoliko ste večerali u nekom od restorana brze hrane:

 • 350 ml soda sadrži do 40 grama dodatnog šećera, 2L sode sadži oko 200 grama šećera iliti 5-dnevna količina potrebnih.
 • Srednji šejk sadrži oko 45 grama dodatnih šećera.
 • McDonald’s Hotcakes and Sausage sadrže 46g šečera.
 • A large side of coleslaw at Popeye’s sadrži 45g šečera.
 • Wendy’s Apple Pecan Chicken salad sadrži 40g šečera.

Kada se odlučite jesti u lancima brze hrane, pokušajte da isplanirate obroke koji sadrže nisku količinu šećera i jedite hranu koja sadrži nizak nivo šećera pre brze hrane. Minimiziranje štete možete učiniti traženjem salate kao priloga, ograničavanjem količine kečapa i preliva ili sosova koji su pakovani zajedno sa šećerom

Dodatni resursi i reference

Mnogi lanci brze hrane ispisuju nutritivne vrednosti hrane na svojim website-ovima. Nekada, njihove liste su zbunjujuće i veoma teške za korišćenje, ali one su najprecizniji izvor informacija, sa ažuriranim informacijama o njihovom meniju.

Mnogi drugi website-ovi i aplikacije prikazuju nutritivne vrednosti na drugačiji način, lakši za korisnika.

 

Saveti za odabir zdravijeg obroka brze hrane

Pravljenje zdravijeg odabira brze hrane je lakše ukoliko se pre odlaska u restoran brze hrane pogledaju nutritivne vrednosti hrane na zvaničnom sajtu restorana. Ali ako nemate načine da se pripremite, još uvek imate pametniji način da napravite svoju odluku prateći neku od sledećih smernica.

Smernice za zdravije naručivanje brze hrane

 • Obratite pažnju na veličinu porcije. Mnoga fast food jela se isporučuju u vidu hrane dovoljnih za nekoliko obroka. Izbegavajte velike obroke i uvek idite na najmanje moguće veličine sendviča i hamburger. Takođe možete naći mnogo bolje porcije (za vas) u delu dečijeg menija hrane.
 • Fokusirajte se na jela sa žara ili pečeno meso. Izbegavajte pržena i pohovana jela, kao što su hrskavi pileći sendvič i pohovani riblji fileti ili mesne prerađevine kao što su kobasice, slanina, viršle ili šunka. Odaberite ćurku, pileće belo meso ili govedinu umsto toga.
 • Obratite pažnju na opisu u meniju. Jela obeležena sa pržen, pržen u tavi, panirano, kremasto, hrskavo, pohovano ili zapečeno su obično puna kalorija.
 • Nemojte se plašiti specijalne porudžbine. Mnogo obroka sa menija mogu biti puno zdraviji ukoliko uradite nekoliko promena ili izmena sastojaka. Kao primer, možete tražiti da vam se sos servira zasebno od jela ili možete tražiti pšenično pecivo na zavaš hamburger ili integralni hleb za vaš sendvič.
 • Nemojte misliti da su jela koja imaju lepše ime i bolji izbor za vas. Za primer, Mnogo salate u restoranima brze hrane su ubice za vašu dijetu, prelivene prelivima koji utiču na vašu Ovde je jako bitno da pre nego što naručite obrok pročitate njegove nutritivne vrednosti jer ono može do drugog izbora hrane.

Saveti za kontrolu kalorija brze

 • Budite oprezni kada su u pitanju začini i prelivi. Kada birate morate biti svesni kalorija “upakovanih” u salatatama, namazima, sosovima. Majonez i sosovi na bazi ulja dodaju puno kalorija. Pokušajte izbeći majonez i upitajte za senf ili za serviranje odvojeno od hrane kako bi mogli sami da dodate koliko želite na vaš sendvič.
 • Pazite šta pijete. Soda je veliki izvor skrivenih šećera i kalorija. Prosečna velika čaša sode sadrži oko 300 kalorija ili 19 kašika šećera. Šejkovi su još gori, sa neverovatnih 800 kalorija i do 120 grama (30 kašika) šećera. Prelazak na diet-sodu nije rešenje, zvog veštačkih zaslađivača koji se kod nje koriste, koji mogu  uticati na višku telesne težine. i ne zavaravajte se sa limunadom i voćnim napicima, koji dodaju kalorije i šećere bez ikakvih hranljivih materija. Naručite čašu vođe ili nezaslađeni čaj ili kafu umesto toga.
 • Budite mudri u odabiru priloga. Pogledajte opcije menija koji dolaze sa jednim ili više priloga. Prilozi koji mogu brzo da vam dodaju kalorije su čips, pomfrit, riža, rezanci, luk, salata od kupusa, macaroni sa sirom keks i pire krompir sa sosom. Bolji odabir su pečeni krompir, sveži voćni frapei, kuvani kukuruz ili kriške jabuka.
 • Preskočite slaninu. Uvek je primamljivo dodati slaninu na sendvič i salate za dodatni ukus, a prerađeno meso ima vrlo malo hranljivih satojaka i veoma je masno i kalorično. Umesto toga pokušajte naručiti namirnice kao što su kiseli krastavčići, luk, zelena salata, paradajz ili senf za dodavanje ukusa na zdraviji način.
Pobrinite se da vaša salata iz brze hrane nije saboter vaše dijete.

 • Zamolite da vam se servira odvojeno od obroka kako bi ste mogli kontrolisati unos ove namirnice.
 • Preskočite unos nezdravih preliva kao što su topljeni sir, hrskavi rezanci. Oni mogu dodati nekoliko stotina nepotrebnih kalorija!
 • Izbegavajte salate. Pečene školjke, tortilja čips, sir i kisela pavlaka čine ih veoma masnim, visoko kaloričnim obrocima koji uništavaju vašu dijetu.
 • Odaberite salate sa grilovanih pilećim mesom škampima ili povrćem  Izbegavajte salate sa pohovanom piletinom ili ostalim prženim prelivima.

 

Zdraviji lanac israne prema menijima brze hrane

Kada je u pitanju brza hrana, imate mnogo opcija, od tradicionalnog hamburger i pilećih zglobova do kafe i krofni i Azijske ili Meksičke hrane. Meniji brze hrane u restoranima brze hrane su podložni promenama pokušavajući prilagoditi svoju potražnju usmerenu ka svežijim i zdravijim obrocima. Treba obratiti pažnju na nove proizvode dostupne u vašim omiljenim restoranima brze hrane.

Gde god se odlučite da želite jesti, prateći smernice najzdravijeg odabira ishrane, dugačak je put do izbora najzdravijeg načina ishrane, ali isto tako on može uštedeti dosta vremena u izboru pravilnog načina ishrane. Neki od saveta za pravilan način ishrane slede u daljem tekstu.

Deo 1

 • Pljeskavice
 • Piletina
 • Meksička

Zdravija brza hrana u lancima brze hrane

Tipičan obrok brze hrane hamburger, krompirići i piće može lako doprineti broju kalorija koje su neophodne za celi dan. To je nutritivan način za katastrofu. Sam hamburger u mnogim lancima brze hrane ima između 1000-2000 kalorija,  naročito kada imaju dodatne priloge kao što su dodatna pljeskavica, slanina ili sir.

Da bi zadržali kalorije i masnoće na dobrom nivou, neophodno je da obratite pažnju na veličinu porcije, da izbegavate visoko kalorične premaze i namaze i skrivenog šećera. Sve što ste dodali u svoj obrok se računa – od krompirića do sode ili šejka.

Saveti za zdraviji odabir brze hrane:

 • Držite se jednog hamburgera. Nikako dupli ili trodupli! Hamburgeri sa dve ili tri goveđe pljeskavice dodaje nepotreban broj kalorja i nezdravih masti (do 800 kalorija i 40 grama masti)
 •  Polako sa specijalnim umacima, koji dodaju puno kalorija i šećera. Ako ne želite da jedete hranu bez njih, zamolite da vam se serviraju posebno.
 • Recite ne slanini, siru, luku i svim ostalim prilozima koji čine kaloričnim hamburger.Ako vam je potreban prilog odaberite neki od dodatnih krastavčića, paradajza ili avokada.
 • Pitajte za hamburger bez mesa ili u varijanti sendviča, kao što je vegetarijanski hamburger u Burger King-u ili grilovani sir u In-N-Out Burger-u.
 • Preskočite pomrfit. Tako ćeš uštedeti veliku količinukalorija (510 kalorijaza velike  McDonald’s krompiriće, 340 kalorija za srednje).
 • Proverite dečiji meni. Check out the kid’s menu. Junior i dečiji hamburger obično imaju između 250-300 kalorija što ih čini daleko zdravijim odabirom.
Zdraviji odabir pljeskavice kao brze hrane
umesto… probajte…
Duplog cheeseburger-a Regularni, hamburger bez sira
Pomfrita Pečeni krompir ili salatu
Pilećih medaljona Piletinu na žaru
Salate sa slaninomI sirom Salatu sa piletinom na žaru i prilogom pored
Milkshake Obično mleko i kriške jabuke

10 najboljih odabira u lancima brze hrane

 • Burger King Flame-Broiled Hamburger: 230 kalorija, 9 grama masti (3 grama zasićenih masti), 460 mg natrijuma, 6 grama šećera
 • Carl’s Jr.’s Charbroiled Turkey Burger: 490 kalorija, 22 grama mati (4.5 grama zasićenih amsti), 960 mg natrijuma,, 10 grama šećera
 • Dairy Queen Quarter-Pound Mushroom Swiss GrillBurger: 590 kalorija, 35 grama masti (12 grama zasićenih masti, 1 gram trans masti), 700 mg natrijuma, 5 grama šećera
 • Hardee’s 1/3 lb. Low Carb Thickburger: 420 kalorija, 32 grama masti (12 grama zasićenih masti, trans masti nisu na listi), 1,010 mg natrijuma, 6 grama šećera
 • In-N-Out Burger Hamburger With Onion, Protein Style: 240 kalorija, 17 grama masti (4 grama zasićenih masti), 370 mg natrijuma, 7 grama šećera
 • Jack in the Box Hamburger: 280 kalorija, 11 grama masti (4 grama zasićenih amsti, 0.5 grama trans masti), 620 mg natrijuma, 5 grama šećera
 • McDonald’s Hamburger: 250 kalorija, 9 grama masti (3.5 grama zasićenih masti), 520 mg natrijuma, 6 grama šećera
 • Sonic Jr Burger: 340 kalorija, 17 grama masti (6 grama zasićenih masti, 0.5 grama trans masti), 550 mg natrijuma, 3 grama šećera
 • Wendy’s Jr. Hamburger: 230 kalorija, 8 grama masti (3 grama zasićenih masti, 0.5 grama trans masti), 470 mg natrijuma, 5 grama šećera
 • Whataburger Whataburger Jr.: 300 kalorija, 15 grama masti (4 grama zasićenih masti), 730 mg natrijuma, 6 grama šećera

10 najgorih odabira u lancima brze hrane

 • Burger King Triple Whopper Sandwich: 1,020 kalorija, 65 grama masti, 4 grama trans masti, 1,090 mg natrijuma, 12 grama šećera
 • Carl’s Jr. i/2 lb. Thickburger El Diablo: 1,290 kalorija, 85 grama masti, 3 grama trans masti, 2,790 mg natrijuma, 14 grama šećera  ILI Carl’s Jr. Double Six Dollar Burger: 1,520 kalorija, 111 grama masti, 3 grama trans masti, 1770 mg natrijuma, 20 grama šećera
 • Dairy Queen FlameThrower GrillBurger: 950 kalorija, 66 grama masti, 2 grama trans masti, 1,540 mg natrijuma, 7 grama šećera
 • Five Guys Bacon Cheeseburger: 920 kalorija, 62 grama masti, 1,310 mg natrijuma, 9 grama šećera
 • Hardee’s ⅔ lb. Monster Thickburger: 1,290 kalorija, 92 grama masti, trans masti nisu na listi, 2,840 mg natrijuma, 14 grama šećera
 • Jack-In-The Box Sirloin Cheeseburger with Bacon: 1,030 kalorija, 70 grama masti, 2 grama trans masti, 2,310 mg natrijuma, 14 grama šećera
 • McDonald’s Double Quarter Pounder With Cheese: 750 kalorija, 43 grama masti, 2.5 grama trans masti, 1,280 mg natrijuma, 10 grama šećera
 • Sonic SuperSONIC Bacon Double Cheeseburger: 1,240 kalorija, 87 grama masti, 3.5 grama trans masti, 1,690 mg natrijuma, 8 grama šećera
 • Wendy’s Dave’s Hot ‘N Juicy ¾ lb. Triple: 1,090 kalorija, 66 grama masti, 4 grama trans masti, 1,990 mg natrijuma, 11 grama šećera
 • Whataburger Chop House Cheddar Burger: 1,160 kalorija, 75 grama masti, 2 grama trans masti, 1,490 mg natrijuma, 12 grama šećera
 • Pljeskavice>
 • Piletina
 • Meksička

Zdravija hrana u lancima pileće ishrane

U širem smislu, odabir obroka iz restorana brze hrane koji služi pileće obroke može biti mnogo zdraviji nego pleskavica ili pizza. Kako god, opet morate napraviti pažljiv odabir. Mnogo toga ima veze sa tim kako je piletina pripremljena, da li je piletina pripremljena na žaru ili ražnju. Piletina pripremljena na ražnju je mnogo zdravija od piletine koja je pržena.

Saveti za pravljene pametnijeg odabira u restoranima brze hrane koji služe piletinu:

 • Izaberite pečenu, sa roštilja ili piletinu sa ražnja pre nego prženu ili pohovanu piletinu. I nemojte misliti da su pileći medaljoni zdravi – oni sadrže jednaku količinu masti i natrijuma kao i hamburger.
 • Polako sa senfon, sosom za roštilj i ostalim sosovima. Svaki sos unosi oko 60 dodatnih kalorija.
 • Budite oprezni u odabiru prilogima. Pola zabave se upravo nalazi u prilozima koje odabirate uz vašu piletinu. Oni mogu biti: kupus salata, pasulj prebranac, topljeni sir i pire krompir. Ali ovi standardni prilozi su jako kalorični tako da imajte na umu da ih dodajte u ograničenim i umerenim kolinama. Bolje opcije za priloge su vam povrće, boranija ili kukuruz.
 • Preskočite hrskave pileće sendviče, koji su ukusni ali su prženi i puni masti. Mnogo bolji odabir je sendvič sa piletinom na žaru.
Zdraviji pileći obrok
umesto… probajte…
Pržene piletine, originalne i veoma hrskave Pileća prsa bez paniranja
Teriyaki wings or popcorn chicken Honey BBQ chicken sandwich
Sendviča sa prženom piletinom Sendvič sa piletinom sa žara
Piletine i keksa Pire krompir
Dodavanja dodatnih količina sosa i umaka Ograničavanje sosa i umaka

Najbolji pileći obroci u lancima brze hrane

 • Bojangles’ Grilled Filet Sandwich: 235 kalorija, 5 gramamasti
 • Boston Market Rotisserie Chicken –  Quarter White, Skinless, with side of fresh steamed vegetables: 290 kalorija, 6.5 grama masti (1 gram zasićenih masti), 670 mg natrijuma, 2 grama šećera
 • KFC Kentucky Grilled Chicken Breast plus corn on the cob and green beans: 340 kalorija, 7 gramamasti (2 grama zasićenih masti), 1250 mg natrijuma, 5 grama šećera
 • Chick-fil-A Grilled Chicken Cool Wrap: 340 kalorija, 13 grama masti, 900 mg natrijuma, 3 grama šećera
 • Church’s Original Leg with sides of corn and green beans: 295 kalorija, 9 grama masti (3 grama zasićenih masti), 655 mg natrijuma, 1 gram šećera
 • El Pollo Loco Flame Grilled Chicken Breast with sides of black beans and broccoli: 385 kalorija, 10 grama masti, 880 mg natrijuma, 3 grama šećera
 • Jack in the Box Chicken Fajita Pita made with whole grain: 326 kalorija, 10 grama masti, 987 mg natrijuma, 4 grama šećera
 • Popeyes Louisiana Kitchen Loaded Chicken Wrap: 310 kalorija, 13 grama masti (6 gramazasićenih masti), 890 mg natrijuma, 0 grama šećera
 • Smashburger Grilled Chicken Spinach and Goat Cheese Sandwich: 463 kalorija, 19 gramamasti, 1,179 mg natrijuma, 5 grama šećera
 • Zaxby’s Grilled Chicken Sandwich without honey mustard sauce: 420 kalorija, 12.5 grama masti (3 grama zasićenih masti), 1310 mg natrijuma, 10 grama šećera

Najgori pileći obroci u lancima brze hrane

 • Bojangles’ Cajun Spiced Chicken Thigh with Seasoned Fries: 654 kalorija, 42 grama masti  (5 grama zasićenih masti), 945 mg natrijuma
 • Boston Market Rotisserie Chicken Pot Pie with side of loaded mashed potatoes: 1,130 kalorija, 58 grama masti (28 gramazasićenih masti), 2800 mg natrijuma, 11 grama šećera
 • Burger King A1 Smoky Bacon Tendercrisp Chicken Sandwich: 600 kalorija, 27 g masti (8 g zasićenih masti), 2080 mg natrijuma, 11 grama šećera
 • Chick-fil-A Chick-n-Strips (4) with Honey Roasted BBQ Sauce and Cole Slaw: 1,140 kalorija, 79 g masti  (13.5 g zasićenih masti), 1,935 mg natrijuma, 30 gramašećera
 • Chili’s Honey Chipotle Crispers with Chipotle Sauce: 2,040 kalorija 99 g masti 240 g ugljenih hidrata
 • Jack in the Box Chicken Teriyaki Bowl: 688 kalorija, 6 grama masti, 1912 mg natrijuma, 35 grama šećera
 • KFC Chicken Pot Pie with cornbread muffin: 1,000 kalorija, 54 grama masti(39 gramazasićenih masti), 2,210 mg natrijuma, 18 gramašećera
 • McDonald’s Premium McWrap Chicken Sweet Chili: 590 kalorija, 25 gramamasti, 1160 mg natrijuma, 27 gramašećera Popeyes Louisiana Kitchen Chicken Po’Boy with large side of coleslaw:  1320 kalorija, 80 gramamasti (17 gramazasićenih masti), 3020 mg natrijuma, 48 gramašećera
 • Zaxby’s Large Chicken Finger Plate: 2,050 kalorija, 118 gramamasti (18 grama zasićenih masti), 5330 mg natrijuma, 23 gramašećera
 • Hamburgeri
 • Piletina
 • Meksička

Zdrava brza hrana u lancima meksičke brze hrane

Restorani MEksičke brze hrane mogu biti dobra opcija za pronalaženje zdrave brze hrane. Ali takođe ona može biti kalorična boma, najviše ukoliko dolazi sa buritto-sima, nachos-ima i ostalim teškim proizvodima napravljenih od sira. Kontrola porcije je takođe veoma bitna, pošto je serviranje hrane u Meksičkim restoranima uvek preveliko. Kako bi uživali u onome što jedete bez uništavanja vaše dijete, jednostavno pojedite pola porcija, a ostatak ponesite sa sobom kući i pojedite ga za drugi obrok.

Nekoliko Meksičkih lanaca brze hrane uključujući Taco Bell i Baja Fresh imaju “zdrave” opcije izbore hrane koji su niži u mastima i kalorijama. Takođe, možete naći isto zdravije opcije u lancima poput  Chipotle and Taco Del Mar uključujući pšenične tortilje i sveže povrće. Ali, pocije su i dalje velike, tako da limitiranje porcija je ključno rešenje za vas.

Saveti za pametniji izbor u restoranima Meksičke brze hrane:

 • Polako sa pirinčem i pasuljem! (uključujući u vaš buritto). Skrob dodaje stotine kalorija koje su vam nepotrebne u vašem obroku.
 • Preskočite pavlaku, koja može dodati između 100-200 kalorija. Za zdraviji odabir uzmite avocado ili guacamole.
 • Recite ne čipsu. On dodaje stotine kalorija (570 kalorija u porciji koju naručite u Chipotle-u) sa dodatkom šećera i natrijuma koji vama ne treba.
 • Potražite “Baja-style” riblje specijalitete. Riba je obično najzdraviji odabir – sve dok nije pržena.
 • Odlučite se za meke tortilje.  Bilo da su napravljene od brašna ili od kukuruza, mekane tortilje sadrži niži nivo masti i kalorija od hrskavih dobro pečenih tortilja. Tortilje napravljene od kukuruznog brašna su obično zdravije od tortilja koje su napravljene od mekog brašna.
 • Pokušajte držati sir po strain. Bićete iznenađeni koliko malo propuštate u svom burrito-u ili umaku, a možete se spasiti od preko 100 neželjenih kalorija.
 • Popunite obrok “fajita” povrćem. Dodavanjem njih na vaš buritto je jednostavan i lak način za dodavanje ogromnog broja ukusa a zdravih vitamamina bez dodavanja velike količine kalorija.
Zdraviji odabir Meksičke brze hrane
umesto… probajte…
Hrskave tako školjke Mekani taco
Mlevenog mesa ili pržene piletine ili mesa Pečena riba ili piletina
Zapečeni pasulj ili pinto pasulj Crni pasulj
Crunch wraps or gordita-type burritos Grilled “fresco” style steak burrito
Goveđeg burrito-a Vegetarijanski ili burrito od pasulja

Najbolji odabiri Meksičke hrane

 • Baja Fresh Original Baja Taco: 200-230 kalorija, 5-8 gramamasti (1-2 gramazasićenihmasti), 230-280 mg natrijumaili Baja Fresh Grilled Mahi Mahi Taco: 230 kalorija, 9 gramamasti (1.5 gramazasićenihmasti), 300 mg natrijuma (šećeranije dat kao podatak)
 • Chipotle Chicken Burrito Bowl with Black Beans, Fajita Veggies, and Tomato Salsa: 340 kalorija, 8.5 gramamasti (3 gramazasićenihmasti), 950 mg natrijuma, 6 gramašećera
 • Del Taco Taco al Carbon with Chicken: 150 kalorija, 4 gramamasti (0 gramazasićenihmasti), 300 mg natrijuma, 0 gramašećera
 • El Pollo Loco Avocado Chicken Taco: 310 kalorija, 17g masti, 870mg natrijuma, 2g vlakana, 20g proteina, 6g šećera
 • Freebirds two soft tacos with corn tortillas, white meat chicken, cilantro, corn relish and tomatoes: 364 kalorijai 616 mg natrijuma
 • Qdoba Mexican Grill Naked Burrito (with black beans, pico de gallo, cilantro-lime rice, lettuce, grilled veggies, and ranchera sauce): 460 kalorija, 7 gramamasti, 1,220 mg natrijuma, (plus 18 grama proteina i 20 grama vlakana)
 • Moe’s Southwest Grill The Full Monty taco with fish (6-inča tortilja, crni pasulj, iseckan sir, salsa i zelena salata): 172 kalorija, 6 gramamasti
 • Taco Bell Fresco Grilled Steak Soft Taco: 160 kalorija, 4.5g masti (1.5g zasićenihmasti), 11g proteina, 430mg natrijuma, 2 gramašećera
 • Taco John’s Super Burrito with Chicken: 420 kalorija, 14 gramamasti (5 gramazasićenihmasti), 1020 mg natrijuma, 2 gramašećera
 • Taco Time Soft Pork Burrito: 460 kalorija, 690 mg natrijuma, 6 gramavlakana

Najgori odabiri meksičke hrane

 • Baja Fresh Burrito Ultimo (Steak or Carnitas), Enchilado Style (served with nachos, pico de gallo and sour cream): 1,550-1,580 kalorija, 84 gramamasti (40 gramazasićenihmasti), 3,760-3,789 mg natrijuma (šećera not specified)
 • Chevy’s Tostada Salad  : 1,500-1,560 kalorija, 91-100 gramamasti (34-38 gramazasićenihmasti), 2,220-2,550 mg natrijuma
 • Chipotle Mexican Grilled Chicken Burrito: 1,179 kalorija, 7 gramamasti, 125 g ugljenih hidrata, 2,656 mg natrijuma
 • Del Taco Macho Nachos (Steak): 1,040 kalorija, 53 gramamasti (14 gramazasićenihmasti), 2,380 mg natrijuma, 11 gramašećera
 • Moe’s Southwest Grill Closetalker Salad with crispy shell, ground beef, beans, cheese, olives, cucumbers, lettuce, chipotle ranch sauce and bacon:  1,215 kalorija, 84 gramamasti (21.3 gramazasićenihmasti), 2,103 mg natrijuma
 • On the Border Mexican Grill & Cantina Dos XX Fish Tacos w/ Creamy Red Chile Sauce: 2,150 kalorija, 144 gramamasti (31 gramazasićenihmasti), 3,740 mg natrijuma OR On the Border Grande Taco Salad with Taco Beef: 1,450 kalorija, 102 gramamasti, 78 g ugljenih hidrata, 2,410 mg natrijuma
 • Taco Bell XXL Grilled Stuft Burrito Beef: 880 kalorija, 3 gramazasićenihmasti, 2130 mg natrijuma, 6 gramašećera
 • Taco John’s Baja Boneless Wings (Honey Habanero sauce) ½ lb.: 630 kalorija, 25 gramamasti (4 gramazasićenihmasti), 1440 mg natrijuma, 26 gramašećera
 • Taco Time Chimichanga, Ground Beef: 650 kalorija, 27 gramamasti (13 gramazasićenihmasti), 2520 mg natrijuma

 

Deo 2

 • Sendviči
 • Pizza
 • Azijska hrana
 • Doručak

Zdrava brza hrana u sendvič lancima

Zahvaljujući Subway’s  medijskoj kampanji, sendviči dolaze na pomisao kada pomislite o ž”zdravoj” brzoj hrani. Iako je istina, da u njima možete naći relativno zdrav odabir, na vrhu lanaca ishrane, njihovi meniji nisu bez zamki. Dok sendvičare promoviše njihove zdrave prednosti, studije su pokazale kako ljudi koji ih jedu unose više kalorija po obroku nego odlaskom u McDonald’s . To može biti zato što ljudi u svojoj podsvesti ratmišljaju o tome da ono što im reklama prikaže kao zdravo to uzmu za svoj odabir prilikom jela. Tako oni sebe nagrađuju sa čipsom, Sodom ili dodatnim začinima koji taj obrok čine nezdravim. Možete napraviti svoj zdraviji odabir, ali morate koristiti zdrav razum.

Saveti za pametniji odabir na kioscima brze hrane:

 • Odlučite se za menje veličine. Naručujući 6-inči umesto velikod sendviča može da vam “spasi” između 500-700 nepotrebnih kalorija .
 • Odaberite pecivo ili hleb od žitarica umesto belog hleba, francuskog hleba ili hlewba prelivenog sirom.
 • Oprezno sa majonezom . Možete sačuvati nepotrebne kalorije po strain ukoliko ostavite začine po strani.
 • Obogatite svoj sendvič sa senfom, maslinovim uljem ili sirćetom umesto majoneza i visoko kaloričnih sosova.
 • Konzumirajte male količine sira, ili još bolje, u potpunosti ga preskočite. 
 • Pojedite polovinu sendviča za ručak, a drugu polovinu ostavite za kasnije.
 • Obogatite vaš sendvič sa povrćem kao što je paradajz, zelena salata, kiseli krastavci, luk, zelena i crvena paprika i maslinama.
 • Izbegavajte čips. Izaberite nešto zdravije od čipsa, kao što je jabuka, mala salata ili jogurt.
Zdravije opcije sendviča
umesto… probajte…
Dugačkog sendviča 6-inči sendvič
Prerađenog mesa kao što su šunka, slanina, salama ili ćufte Zdravije meso  (goveđe meso, pileće belo meso) tuna ili povrće
Obrađenog (Američkog) sira Avokado
Zadržavanje sendviča sa svim prelivima Zameniti sir i priložite dodatno povrće uz meso
Odabira belog hleba koji je obično masniji od normalnog hleba Odabir integralnog hleba

Najbolji odabir sendviča

 • Arby’s Roast Turkey and Swiss Wrap: 520 kalorija, 27 gramamasti, 1,640 mg natrijuma, 6 gramašećera.
 • Au Bon Pain Chipotle Turkey & Avocado Sandwich (Half): 350 kalorija, , 4 gramamasti, 480 mg natrijuma, 2 gramašećera.
 • Cosi Hummus & Veggie Sandwich: 397 kalorija, 7 gramamasti, 532 mg natrijuma(šećer nije definisan)
 • Jason’s Deli Turkey Wrap: 390 kalorija, 17 gramamasti, 1080 mg natrijuma, 5 gramašećera
 • Jimmy John’s Turkey Tom (easy on the mayo): 430 kalorija, 11.5 g masti, 1085 mg natrijuma, (šećer nije definisan)
 • Panera Bread Asiago Steak (half sandwich): 405 kalorija, 19 gramamasti, 680 mg natrijuma, 2 gramašećera
 • Quizno’s Sonoma Turkey Sammie: 280 kalorija, 14g masti, 4g zasićenihmasti, 30mg holesterolal, 740mg natrijuma
 • Starbucks Roasted Vegetable Panini: 350 kalorija, 12 gramamasti, 770 milligramanatrijuma (plus 4 g vlakana i 13 g of proteina), 3 gramašećera
 • Subway 6-Inch Roast Beef Sandwich on 9-Grain Wheat: 310 kalorija, 5g masti (1.5g zasićenihmasti), 24g proteina, 700mg natrijuma, 5 gramašećeraili Subway Veggie Delite: 230 kalorija, 3 gramamasti, 310 mg natrijuma, 4 gramašećera
 • Togo’s Farmer’s Market Wrap with Balsamic Vinaigrette: 440 kalorija, 3g sat masti, 14g ukupnihmasti, 980mg natrijuma, 72g ugljenih hidrata, 9g vlakana, 8g šećera, 12g proteina

Najgori odabir sendviča

 • Arby’s Roast Turkey Ranch & Bacon Market Fresh Sandwich: 800 kalorija, 35 gramamasti (9 gramazasićenihmasti), 2,250 mg natrijuma, 16 gramašećera
 • Au Bon Pain Newport Turkey Sandwich (Whole): 790 kalorija, 34 gramamasti, 1,650 mg natrijuma, 23g šećera Blimpie large Meatball Parmigiana: 1,120 kalorija, 58 g masti, 26 g zasićenihmasti, and 3,640 mg natrijuma
 • Cosi Steak T.B.M. Sandwich: 829 kalorija, 55 gramamasti, 453 mg natrijumaili Cosi Tuna Melt: 874 kalorija, 40g masti, 1,154mg natrijuma (šećer nije definisan)
 • Jason’s Deli Banh-Mi sandwich: 690 kalorija, 22 gramamasti, 880mg natrijuma, 35 gramašećera
 • Jimmy John’s J.J. Gargantuan: 1104 kalorija, 55 gramamasti, 3414mg natrijuma nije definisan)
 • Panera Italian Combo Sandwich (whole): 1000 kalorija, 41 gramamasti (16 gramazasićenihmasti), 2,140 mg of natrijuma, 8 gramašećera
 • Quizno’s Classic Italian: 1370 kalorija, 86 gramamasti, 4490 mg natrijuma, 18 gramašećera ili Quizno’s large Italian Meatball Sub: 1,530 kalorija, 81 gramamasti (28 gramazasićenihmasti), 3,580 mg natrijuma, 16 gramašećera
 • Subway Footlong Meatball Marinara: 960 kalorija, 36 g masti (14 gramazasićenihmasti), 1840 mg natrijuma, 24 gramašećera
 • Togo’s Smokehouse BBQ Pulled Pork (Large): 1170 kalorija, 37 gramamasti (11 gramazasićenihmasti, 0.5 grama trans masti), 3390 mg natrijuma, 66 gramašećera
 • Sendviči
 • Pizza
 • Azijska hrana
 • Doručak

Zdraviji odabir hrane u lancima ishrane po picerijama

Pizza se ne smatra zdravom hranom iz dobrog razloga. Sadrži puno kalorija praćeno sa masnim mesom i sirom sa malom nutritivnom vrednošću.Međutim i pored njene visoke kalorične vrednosti, moguće je prepustiti se uživanju u pizza-i bez ugrožavanja vaše zdrave dijete – ključ uspeha leži u umerenosti. Samo 2 parčeta pizza-e mogu lako dodati 600 kalorija, 12 grama šećera i više od celodnevne potrebe za natrijumnom. Bilo koje konzumiranje ove vrste hrane iznad ovih granica prouzrokuje da je gotovo nemoguće da ostanete u limitima vaših dnevnih potreba kalorija, masti, natrijuma ilišećera.

Naravno, nije isto svako parče pizza-e. Veće parče pice je skoro 40% veće od srednje veličine parčeta pizza-e, sa odgovarajućim većim kalorijskim zasićenjem. Nemojte se zavaravati sa parčićima pizza-e koji imaju 800 kalorija i više. Ako većželite neki posebni ,vlastiti odabir pizza-e, pojedite polovinu a ostatak sačuvajte za kasnije

Saveti za pametniji odabir pizza-e:

 • Naručite pizza-u sa tankom korom, umesto sa debelom korom ili pan pizza-e po svaku cenu! Ne samo da je tanka kora mnogo zdraviji odabir već mnogo više podseća na pravu autentičnu Italijansku pizza-u
 • Naručite pizza-u na parče pre nego celu biti, pogotovo ako jedete sami.  To će vam omogućiti da se ne prejedete, a zadovoljite svoje potrebe.
 • Naručite pizza-u sa manje sira. Order your pizza lighter on cheese. Male količine sira vas mogu izvesti na pravi put!  Takođe možete se odlučiti da umesto malo kalorično “ricotta” sira stavite mozzarella-u. U krajnju ruku, nemojte naručiti pizza-u sa dodatnom količinom sira – mnogi lanci koriste loš kvalitet sira a ponekad i topljeni sir.
 • Naručite pizza-u sa povrćem. Većina lanaca nudi zdravije opcije odabira pizza-e kao što je pizza sa paradajzom, paprikom, pečurkama, spanaćem, artičokama, lukom, belim lukom i brokolijima.
 • Limitirajte broj priloga i vrste mesa, kao što su feferoni, slanina, kobasica i šunka. Ako baš morate da ih imate, neka to budu pileći odresci.
 • Izbegavajte paste, koje imaju tendenciju da budu manje zdrave od pizza u restoranima brze hrane. Pasta iz restorana brze hrane služe za nagomilavanje rafiniranih ugljenih hidrata i velikog broja kalorija u vašem organizmu i obično sadrže mnogo više kalorija od istih.
 • Obavezno preskočite. Kažite ne belom luku,  štapićima mozarelle i hlebu sa sirom. Dobićete dodatni neželjeni broj kalorija , ugljenih hidrata i nezdravih masti. 
 • Kupujte u lokalnim restoranima pizza, pre nego u nacionalni. Neki će možda koristiti sastojaka višeg kvaliteta i ponuditi zdravije opcije. 
Zdraviji odabir pizza-e i Italijanske brze hrane
umesto… probajte…
Pizza-e sa sirom Tanka kora na  pizza-i (od celog zrna pšenice po mogućnosti)
Pizza-e sa mesom Vegetarijansku pizza–u
Feferona, ćufti, slanine i kobasica Piletinu ili stek
Belog luka Iili hleba sa sirom Rolnice ili grisine

Najbolji odabir u picerijama

Kada dođe na red pizza, “najbolji odabiri pice” se neretko prevode kao “manje loš odabir”. Imajte na umu sledeće: Ovaj odabir je zasnovan na 1 ili 2 parčeta, iako se ovi proizvodi prodaju kao cela pizza.

 • California Pizza Kitchen Pepperoni Supreme Thin Crust (2 parčeta): 338 kalorija, 7 gramazasićenihmasti, 1,016 mg natrijuma
 • Chuck E. Cheese Canadian Bacon and Pineapple Pizza (1 veliko parče): 272 kalorija, 8 gramamasti (3 gramazasićenihmasti), 678 mg natrijuma
 • Cici’s Pizza Ole Pizza – To-Go (2 parčeta): 339 kalorija, 8 gramamasti (4 gramazasićenihmasti), 700 mg natrijuma
 • Domino’s Pacific Veggie Thin Crust (1 parče): 230 kalorija, 12.5 gramamasti (5.5 gramazasićenihmasti), 450 mg natrijuma
 • Little Caesar’s Pizza Green Pepper, Onion and Black Olives (1 parče): 196 kalorija, 8 gramamasti (3 gramazasićenihmasti), 336 mg natrijuma
 • Papa John’s Pizza Mediterranean Veggie Pizza for One (1/2 pizza-e): 380 kalorija, 10 gramamasti, 920 mg natrijuma
 • Papa Murphy’s Take ‘N’ Bake Veggie DeLite Pizza (2 parčeta): 322 kalorija, 8 gramazasićenihmasti, 437 mg natrijuma
 • Pizza Hut Fit ‘N Delicious Chicken & Veggie Pizza (2 parčeta):  208 kalorija, 9 gramamasti (4 gramazasićenihmasti)
 • Sbarro Thin Crust Tomato and Basil Pizza (1 parče): 450 kalorija, 14 gramamasti, 1,040 mg natrijuma
 • Uno Chicago Grill Individual Cheese and Tomato Flatbread Pizza (1/2 pizza-e): 405 kalorija, 16.5 gramamasti (7.5 gramazasićenihmasti), 1,065 mg natrijuma

Najgori odabiri pizza-e

 • Više od jednog ili dva parčeta iz bilo koje picerije.
 • California Pizza Kitchen Greek Pizza with Honey Wheat Crust (2 parčeta): 474 kalorija, 3.5 gramazasićenihmasti, 992 mg natrijuma
 • Chuck E. Cheese All Meat Combo Pizza (2 mala parčeta): 454 kalorija, 18 gramamasti (6 gramazasićenihmasti), 1,090 mg natrijuma
 • Cici’s Pizza Cheese Pizza – To-Go (2 parčeta): 446 kalorija, 15 gramamasti (11 gramazasićenihmasti), 1,075 mg natrijuma
 • Domino’s Pizza California Chicken Bacon Ranch (1 parče): 480 kalorija, 32 gramamasti (11.5 gramazasićenihmasti), 1100 mg natrijuma
 • Little Caesar’s 14” Deep Dish Pepperoni Pizza (2 parčeta): 720 kalorija, 32 g masti (12 g zasićenihmasti), 1,220 mg natrijuma
 • Papa John’s Favorite with pepperoni, sausage and a 6-cheese blend (1 parče ): 430 kalorija, 22 gramamasti
 • Papa Murphy’s Take ‘N’ Bake Large Murphy’s Combo Fresh Pan Crust Pizza (1 parče):525 kalorija, 28.7 gramamasti (11.1 gramazasićenihmasti), 1,230 mg natrijuma
 • Pizza Hut Triple Meat Italiano (9 inči pizza): 1,280 kalorija, 23 gramazasićenihmasti, 3,070 mg natrijuma
 • Sbarro Thin Crust Pepperoni Pizza (1 slice): 730 kalorija, 37 gramamasti, 2,200 mg natrijuma
 • Uno Chicago Grill Chicago Classic Deep Dish Pizza: 2,310 kalorija, 162 gramamasti, 4,470 mg natrijuma
 • Sendviči
 • Pizza-e
 • Azijska hrana
 • Doručak

Zdravija brza hrana u Azijskim lancima brze hrane

Azijska hrana može zvučati zdravije od tipičnog hamburger ili sendviča iz brze hrane. Uostalom, obično možete dobiti veću količinu povrća. Ali ako niste pažljivi, vaš obrok možete završiti sa većim brojem kalorija, masti, natrijuma i dodatnih šećera nego što ste planirali. Ako ste pametni o odlučivanju možete lako sprečiti da se vasa dijeta završi pogubno.

Saveti za pametniji odabir Azijske hrane u restoranima brze hrane:

 • Oprezno sa rižom, ona sadrži visoku količinu ugljenih hidrata i kalorija. Preskočite i prženu rižu jer je i ona takođe puna masti, kalorija i natrijuma.  Kuvani pirinač je mnogo zdravija opcija, a braon pirinač još mnogo bolji.
 • Ograničite rezance. Prženi Azijski rezanci dodaju mnogo kalorija, ugljenih hidrata i natrijuma, a dodatno i nezdravih masti. Zadržite se na malim porcijama, ili ih izbegavajte u potpunosti.
 • Recite ne svinjskom mesu, koje se obično sprema u primamljivim sosovima, pakovanim sa skrivenim šećerima koje nemaju ostale opcije mesa.
 • Izbegavajte teške sosove,  kao što je Piletina u sosu pomorandže ili Beijing govedina. Takođe treba preskočiti sve što u imenu ima: General Tso’s, BBQ, or Sweet and Sour . Ovi sosevi su visoko kalorični i sadrže puno šećera.
 • Preskočite masne, dugo pržene stvari, kao što su  prženi “Wontons”, pržena jaja, rebra sa roštilja i Rangoon .
 • Koristite štapiće za jelo! Vi ćete jesti sporije zato što nećete moći uzimati mnogo hrane kao što možete sa regularnim priborom za jelo.
Zdravija Azijska brza hrana
umesto… probajte …
Prepržena predjela (jaja, prženi “wontons”, itd…) Supa (dobar izbor su jaja, wonton ili vruća i kisela supa)
Pržene riže Kuvana riža (braon riža umesto bele riže po mogućstvu)
Slatki ili kiseli sos ili standardni sojin sos Hot chili sosilisojin sos sa niskim sadržajem natrijuma

Najbolji odabir Azijske hrane

 • Manchu Wok Kung Pao Chicken: 180 kalorija, 12g masti, 2g zasićenihmasti, 8g proteina, 540mg natrijuma, 5 gramašećera
 • Panda Express Broccoli Beef: 150 kalorija, 6 gramamasti (1.5 gramazasićenihmasti), 720 mg natrijuma, 12 grama ugljenih hidrata, 3 gramavlakana, 11 grama proteina, 7 gramašećera
 • Panda Express String Bean Chicken Breast: 170 kalorija, 7 gramamasti (1.5 gramazasićenihmasti), 720 mg natrijuma, 4 gramašećera
 • Panda Express Steamed Ginger Fish with a side of mixed veggies: 145 kalorija, 12.5 g masti (2.5g zasićenihmasti), 11 gramašećera
 • Shophouse brown rice, grilled chicken satay, eggplant with Thai basil, tamarind vinaigrette, and herb salad: 505 kalorija

Najgori odabir Azijske hrane

 • Manchu Wok Honey Garlic Chicken: 430 kalorija, 21 gramamasti (3.5 gramazasićenihmasti), 940 mg natrijuma, 31 gramašećera
 • Panda Express Beijing Beef: 850 kalorija, 50 gramamasti (9 gramazasićenihmasti, 1 gram trans masti), 1,120 mg natrijuma, 24 gramašećera
 • Panda Express Chow Mein: 510 kalorija, 22 gramamasti (4 gramazasićenihmasti), 980 mg natrijuma, 9 gramašećera
 • Panda Express Panda Bowl with Sweetfire Chicken Breast and white rice: 820 kalorija, 15 gramamasti (3 gramazasićenihmasti), 320 mg natrijuma, 34 gramašećera
 • Shophouse chilled rice noodles, grilled steak laab, green beans, green curry, green papaya slaw, crushed peanuts: 800 kalorija
 • Sendviči
 • Pizza
 • Azijska hrana
 • Doručak

Zdraviji odabir doručka

Svi znamo važnost zdravog doručka, ali to je ujedno i obrok za koji imamo najmanje vremena. Iako brza hrana nije baš najzdraviji doručak ona može biti odgovarajući obrok ukoliko kasnite na posao ili u školu.

Međutim, mnogo doručaka zasnovanih na brzoj hrani obezbeđuju dovoljnu količinu masti za ceo dan i zasićenih masti za 3 dana. Mnogo doručaka je obilno šećerom i natrijumom takođe. To je da ne govorimo o kalorijama, koje mogu dostići i brojku od 1000. Možete pronaći zdravije opcije na većini menija od ovih. Ključ uspeha je tražiti obroke koji su puni vlakana i proteina koji ih čine ispunjenijim i zadovoljavajućim i ne mnogo šećera.

Saveti za pametniji odabir doručka zasnovanog na brzoj hrani:

 • Izbegavajte kobasice i slaninu.   Ovaj tip preprađevina je pun masti i nizak po pitanju nutritivnih vrednosti. Zdraviji doručak se može zasnivati na ćuretini ili mesnom odresku.
 • Čuvajte se od obroka koji je naznačen sa “malo masti” , u mnogo slučajeva, ova hrana je puna masti i dodatnih šećera kako bi održala ukus i svežinu, a dodatni šećer može biti štetniji po vaše zdravlje od masti.
 • Izaberite ovsene pahuljice sa voćem umesto šećera. Neće uticati na ukus, niti na vaše srce ili struk. Naručujući McDonald’s voće i Maple ovsene pahuljice bez braon šećera, za primer, možeda smanji količinu šećera za neverovatnih 14 grama.
 • Budite oprezni kada je u pitanju pecivo. Ne samo da je većina doručaka zasnovano na pogačicama i muffin-ima već su oni puni natrijumom i opasnih trans masti.
 • Fokus na vlakna. Dobar odabir hrane uključuje zobene pahuljice ili domaće musle (Granole) Opet, samo pazite na višak šećera.
 • Polako sa sirom i sosovima za doručak. Zamolite odvojeno serviranje sosova od vašeg obroka kako bi ste zadržali kalorije i šećere po strani.
 • Kažite ne burrito doručku! Ova hrana naročito utiče na vašu dijetu u vidu ugljenih hidrata, kalorija, natrijuma i masti.
 • Odaberite tost ili Engleske muffin pre nego keks. Keks je obično pun kalorija, šećera i masti, pre nego Engleski muffin-i ili tost.

 

Zdravije opcije doručka brze hrane
umesto… probajte…
Đevreka Engleski muffin
Jaje na keksu Jaje na pšeničnom tostu
Krofne ili peciva Domaće musli i voće
Frapea Jogurt sa voćem
Francuskog tosta ili štapića sa cimetom Ovsenu kašu

Top 10 brze hrane za doručak

 • Au Bon Pain Classic Oatmeal: 370 kalorija, 9 gramavlakana, 11 grama of zdravih proteinaI samo 1 gram šećera
 • Burger King Fruit Topped Maple Flavored QUAKER Oatmeal: 270 kalorija, 4 gramamasti (1.5 gramazasićenihmasti), 290 mg natrijuma, 12 gramašećera
 • Dunkin’ Donuts Bacon Egg and Cheese on English Muffin: 300 kalorija, 12 gramamasti (5 gramazasićenihmasti), 630 mg natrijuma, 16 grama proteina, 2 gramašećera
 • Einstein Bros Nova Lox & Bagel Sandwich on a Whole Wheat Bagel with Whipped Light Cream Cheese Schmear: 313 kalorija, 12 gramamasti, 5 gramašećera
 • Jack in the Box Breakfast Jack: 290 kalorija, 12 gramamasti (4.5 gramazasićenihmasti), 760 mg natrijuma, 4 gramašećera
 • Jamba Juice Fruit and Greek Yogurt Bowl: 360 kalorija, 4 gramamasti, 5 gramavlakana, 24 grama proteina
 • McDonald’s Egg McMuffin: 300 kalorija, 12 gramamasti (6 gramazasićenihmasti), 730 mg natrijuma, 2 gramašećera
 • Panera Bread Strawberry Granola Parfait: 310 kalorija, 11 gramamasti, 100 mg natrijuma, 3 grama fiber, 9 grama protein
 • Starbucks Protein Bistro Box: 380 kalorija, 19 gramamasti, 5 gramavlakana, 13 grama proteina
 • Subway Egg White Sandwich: 180 kalorija, 5 gramamasti, 11 grama proteina, 6 gramavlakana, 5 gramašećera

Najgori izbor brze hrane za doručak

 • Au Bon Pain Sausage, Egg and Cheddar on Plain Bagel: 650 kalorija, 30 gramamasti (12g zasićenihmasti), 1000 mg natrijuma, 5 gramašećera
 • Burger King Ultimate Breakfast Platter: 1230 kalorija, 66 gramamasti (15 gramazasićenihmasti, 0.5 grama trans masti), 2470 mg natrijuma, 38 gramašećera
 • Dunkin’ Donuts Pumpkin Crumb Cake Donut: 450 kalorija, 23 gramamasti (10 gramazasićenihmasti), 390 mg natrijuma, 35 gramašećera
 • Einstein Bros French Toast Egg Sandwich: 770 kalorija, 36 gramamasti (16 gramazasićenihmasti, 1 gram trans masti), , mg natrijuma, 21 gramašećera
 • Jack in the Box Grande Sausage Breakfast Burrito: 1040 kalorija, 70 gramamasti (20 gramazasićenihmasti, 0.5 grama trans masti), 2130 mg natrijuma, 36 gramašećera
 • Jamba Juice Chocolate Moo’d Power Smoothie (28 fl oz): 740 kalorija, 7 gramamasti, 134 gramašećera
 • McDonald’s Cinnamon Melts: 460 kalorija, 19 gramamasti (9 gramazasićenihmasti), 370 mg natrijuma, 32 gramašećera
 • Panera Bread Bacon, Egg & Cheese on Asiago Cheese Bagel: 610 kalorija, 28 gramamasti, 1350 mg natrijuma, 3 gramašećera
 • Starbucks Double Chocolaty Chip Frappuccino Blended Crème with whipped cream (Venti 20 oz.): 800 kalorija, 25 gramamasti, 69 gramašećera
 • Subway Omelet Sandwich 6″ Breakfast B.M.T. Melt: 490 kalorija, 22 gramamasti (8 gramazasićenihmasti), 1600 mg natrijuma, 7 gramašećera

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)